950 TL ve üzeri Siparişlerde Ücretsiz Kargo
Gümüşhane'den Direkt Kargo
2000 TL üzeri siparişlerde Fincan Takımı Hediye
Kapıda Nakit Ödeme Kolaylığı
950 TL ve üzeri Siparişlerde Ücretsiz Kargo
Üzüm Pestili Nasıl Yapılır?

Üzüm Pestili Nasıl Yapılır?

Pestilin yapımında pek çok farklı meyve kullanılabiliyor. Bunlardan biri de üzüm pestili ve yapımı kolay gibi görünse de kıvamını ve lezzetini tutturmak o kadar kolay olmuyor. Yine de denemek isteyenler için tarifi aktaralım.

Malzemeler ;

1 kilo üzüm3 yemek kaşığı şeker1 yemek kaşığı nişasta1 çay bardağı su!

Malzemeler hazırsa yapımına başlayalım.

Evde Pestil Yapımı Tarifi

  • Üzümleri temizledikten sonra süzgeç içerisine koyun ve bardak altı ya da benzeri bir malzeme ile ezerek suyunu çıkarın. Altına kap koymayı unutmayın çünkü bize üzümün posası değil suyu lazım. Bu suyu ocağa koyarak kaynatın. En az 15 dakika kaynaması gerekiyor. Bu zaman zarfında bir başka kapta şeker, su ve nişastayı iyice karıştırın.
  • Nişasta, şeker ve suyu çok iyi karıştırmanız, daha iyi bir kıvam elde etmenizi sağlar. Ancak bu noktada mikser kullanmanızı da önermiyoruz. Çünkü mikser ile çok hızlı karıştırmak kimi zaman köpürmeye neden olabiliyor ve köpürme olması durumunda nişasta ve şekerin özlerinin tamamen birbirine karışması da mümkün olmuyor. Mikser yerine kaşıkla uzun süre karıştırmanız daha iyi bir sonuç elde etmenizi sağlar.
  • Üzüm suyunun kaynatılması ile ilgili püf noktası da orta ateş kullanmanız olacak. Yüksek ateşte 15 dakika kaynayan üzüm suyu, istediğimiz kıvamdan daha koyu bir kıvam alabilir. Bu durumda nişasta ve şekerle hazırladığınız karışımın üzüm suyu ile özdeşleşecek kadar karışması mümkün olmayabilir ve haliyle ideal bir pestil kıvamı yakalayamazsınız. Orta ateşte üzüm suyunu 15 dakika kaynatmanız, en azından ideal kıvama en yakın kıvamı elde etmenizi sağlar.

Bu bilgiler gözünüzü korkutmuş olabilir ancak evde pestil yapmanın o kadar kolay olmadığını, kıvam yakalamanın uzmanlık istediğiniz belirtmiştik.

Üzüm Pestili Yapımı

Kaynayan suyu ocaktan alın ve ilk sıcaklığını atana dek bekleyin. Ardından diğer kapta hazırladığınız karışımı kaynattığınız ve sıcaklığını atmasını beklediğiniz üzüm suyuna ilave edin.

Eğer kaynayan üzüm suyu tamamen soğursa bu durumda diğer karışımla birleştirmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Üzüm suyu sıcaklığını atmadan karışımı eklerseniz bu durumda nişasta ve şekerin pişmesi söz konusu olur ve bu da istemediğimiz bir durum. Bu nedenle üzüm suyunun ılıktan biraz daha sıcak olmasına özen gösterin.

Hızlı soğutmak için buzlu suya koyma gibi yöntemleri de önermiyoruz. Kendiliğinden soğumasını beklemeniz gerekiyor. Bunlara dikkat ederek karışımı üzüm suyuna ilave edin. Yeniden iyice karıştırarak kaynatın. Sonrasında temiz bir beze bol miktarda nişasta sürün ve bu karışımı beze dökerek yayın. Kuruduktan sonra tüketebilirsiniz.

Kurutma aşamasında da sıklıkla kontrol yapmanız gerekiyor. Eğer çok fazla kurutursanız pestil sertleşir ve tüketmekte de bir hayli zorlanırsınız. Bunun aksini düşünerek de bir uyarıda bulunalım. Eğer pestil ideal oranda kurumadan katlar ve kaldırırsanız küflenebilir, bozulabilir ve katlar birbirine yapışabilir. Zira kurumadan toplanan pestil, içerisinde hapsolan nem nedeniyle genellikle küfleniyor. İdeal kuruma süresini yakalamak sandığınızdan çok daha fazla önem taşıyor. Peki, ideal kurumuşluk seviyesini yakalayıp yakalayamadığınızı anlamanın kolay bir yolu yok mu? Elbette var. Islak olmayan, nemli parmaklarınız ile pestile dokunun. Hemen yapışıyorsa henüz kurumamış demektir. İşte bu kadar kolay bir yolla pestilin kuruyup kurumadığını anlayabilirsiniz.

Üzüm pestili de kendine has bir lezzete sahip olsa da pestil dendiğinde akıllara gelen asıl dut pestili oluyor. Çünkü pestil tadını asıl veren meyve duttur. Gümüşhane’de dalından toplanan dutlarla üretilen ve geleneksel tarifle hazırlanan dut pestiline siz de sahip olabilirsiniz. Saatlerce pestil yapmakla uğraşmak yerine pestil.net adresinden sipariş verin, ayağınıza kadar gelsin!

KAPIDA ÖDEME KOLAYLIĞI İLE GÜMÜŞHANE'DEN DİREKT KARGO

Pestil ürünlerimizi incelediniz mi?

Cevizli Pestil

Cevizli Pestil

Cevizli Köme

Cevizli Köme

Bol Cevizli Köme

Bol Cevizli Köme

Sade Dut Pestili

Sade Dut Pestili